Var det någon som sade jul?

Det blev ju jul den här gången också. Och den kom sådär plötsligt som jag tror att den bara kan när man är vuxen. På morgonen hade tomten lämnat var sitt paket åt barnen och de vuxna. Bra tänkt av honom så att de mindre personerna i hushållet höll sig sysselsatta tills själva firandet med familj satte igång. Jag försökte också få med hela familjen på bild, men Adrian fotovägrade.

Vi var hemma hos oss under dagen och inledde med ett traditionellt julbord. Mamma och Bo kom med öl, Anita med janssons, ål (ett tag sen nu och många glada miner vid bordet så låt oss pausa ev betänkligheter kring det denna gång), sin fantastiska räktårta, skinka och säkert något mer jag glömt. Alexander hade med sig ca tusen kokta ägg, bröd och smör och Johan stod för köttbullar och prinskorvar. Jag hade gravat lax i vanlig ordning och för första gången gjort brunkål och även svängt ihop en rödkålssallad. Jonas gjorde fem sorters sill: saffran, Västerbotten, dijon, rom och brantevik. Mycket bra alltihop!

Lagom dästa blev det dags för kalle med glögg, pepparkakor med st agur och godis. Jag hade gjort fransk nougat som blev bra i smaken men inte så hård-seg som jag velat. Nougatnötter och två sorters gelégodis hade jag också fått till.

Och tro det eller ej, men vi hade visst varit snälla det här året med. Dock hade tomten en stressig dag så han bankade bara till på vardagsrumsfönstret och lämnade en säck klappar där ute. Vissa visade upp det otacksamhetens fula tryne som bara ett barn kan. Men så hade inte tomten hörsammat det tydligen enda han önskade, nämligen ännu fler fotbollsmål..

Så blev det dags att röra på sig och vi gick bort till mamma och Bo där vi skulle fira den danska julen med ankmiddag. Adrian tog sparkcykeln han otroligt nöjd fått i julklapp. Otto-familjen samt Sophie och Dave och Ann-Marie anslöt också. Så åts det igen och inte långt senare var det dags för mandel i gröten som Alexander tog hem i år. Jag anade tidigt att han hade mandeln eftersom han åt väldigt enhänt.

Paketleken är en tradition vi började med förra året. Den går till som hos de flesta med att man slår till sig paket med tärning och sen av varandra. Vad som skiljer den åt här är att det är Bo som står för alla presenterna. Eller hans olika uppdragsgivare under året. Han får ju väldigt mycket föreläsningspresenter och om han skulle behålla alla hade de fått köpa ett till hus bara för att inhysa dem. Nåja, kanske viss överdrift, men inte långt ifrån. Så han slår in ett urval av dem (med urval är det fortfarande väldigt många, och av varierande kvalitet) och vi sätter igång. Kul!

Så det var julafton för oss i år. En väldigt mysig och lugn dag där alla lade sig nöjda (fotbollsmålsbesvikelsen lade sig). Härligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s