En tanke till alla kvinnor som nu får mer hopp på Irland

Ska vi ta och prata lite om Irland och folkomröstningen om abort de precis haft? Irland har ju helt sinnessjukt hårda antiabortlagar och lite då och då har man kunnat läsa artiklar om unga kvinnor som dött för att deras foster ansetts viktigare än bäraren av det. Det har i princip inte haft någon betydelse ens ifall själva fostret inte varit livsdugligt, att kvinnan ska bära det har varit viktigare än risken för hennes liv.

Jag hade inte många diskussioner om abort när jag bodde på Irland, mycket för att det ofta var helt omöjligt att föra just en diskussion. Folk var helt fundamentalistiska och såg det verkligen som mord, både av modern och läkaren, att utföra en abort. Det är inte det lättaste att prata om när motparten har den ståndpunkten. Särskilt som det var unga kvinnor i ens egen ålder som aktivt argumenterade mord oavsett anledning till att avsluta en graviditet.

Nu verkar det som att vinden har vänt när Irland äntligen röstade för att lätta upp förbudet i helgen. Förhoppningsvis leder den här opinionen till att de får fri abort i det snaraste och att politikerna inte bara skjuter frågan framför sig genom att bara börja tillåta det i undantag.

Oavsett hur pass fritt det blir i praktiken nu är det ändå smått fantastiskt att ett land faktiskt går mot strömmen av alla abortmotståndare. Små steg är mer än inga steg och väldigt mycket mer än att bli mer och mer restriktiva som verkar vara den rådande trenden över världen just nu. Så det här är definitivt en seger att fira!

180528_irland1-750x402

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s