Kvinnan har allt ansvar, även för mäns fertilitet

Det är så vanligt, så förbaskat vanligt med svårigheter att bli gravid. Idag är det Ofrivilligt barnlösas dag. Det finns knappast någon som inte har en, ofta betydligt fler, i sin närhet som har kämpat för att få barn.

Personer som inte blivit gravida trots år av försök på naturlig väg och ivf och sen ”bara slappnar av” blir gravida och ska berätta för alla om deras ”lösning”. Som om det inte bara är en slump. Eller så är det inte det för dem. För just specifikt dem. Om det bara var att slappna av borde väl alla bli på smällen vid första försöket, för hur många är stressade och har ångest över att det inte ska funka innan det visar sig inte vara så lätt som man trott/hoppats? (Och för den som blir gravid i krig när bomber faller, på flykt eller vid våldtäkter, härligt att de var så avslappnade i sina liv just då.) Oavsett är det ett indirekt skuldbeläggande av den som har svårt för att få barn. 

Också att det bara handlar om kvinnans roll i graviditeten. Ingen pratar om att männen ska slappna av för att öka spermieproduktionen eller förbättra kvaliteten. Det skulle ingen tro hjälper. Men genom lite mindfulness kan tydligen kvinnors ägg bättras, skadade äggledare repareras, endometriosdrabbade livmödrar ordnas upp, livmoderhalstappar som inte håller igen dras ihop med mera. Tydligen.

Förutom alla de som bara är oförklarligt barnlösa. Se till att kvinnan lugnar sig lite och inte är så hysterisk (ja det är ju knappast nytt att det är livmoderbärares fel) hela tiden så löser det sig ska ni se.

Det här blev mest bara en rant, men poängen är väl att låt bara folk vara ifred. Och i synnerhet kvinnor. Så länge ingen lägger det på männen att äta nyttigare, träna, dricka mindre och slaaaaappna av så innebär alla såna råd (när man inte har en aning själv, medicinskt sakkunniga insatta i den specifika personen kan ju ha insikter i ev problem som kan minskas genom livsstilsval) att man ger kvinnan allt ansvar för fertiliteten, oavsett var problemet ligger. Och även om det ligger hos kvinnan kanske man ska ta det ett steg längre och inse att det kanske är ett samhälleligt problem som är grunden (miljögifter, sämre vård för kvinnor, en politik och attityd som aktivt arbetar för en hög medelålder för start av barnafödande etc) och låta kvinnan vara ändå. ”Välmenande” råd tas sällan som välmenande utan som kritik.

En reaktion på ”Kvinnan har allt ansvar, även för mäns fertilitet

  1. Pingback: Det var vår 2017 också (årssammanfattning del 2) – kattdagis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s