Kanelsnurror – så gör man!

Nu finns det ungefär hundra miljoner plus minus några stycken olika kanelbullsrecept. jag utgår från det på mjölpaketet. Vad gäller degen är det dock två saker jag gör annorlunda. Jag använder rumstempererat smör jag tärnar i istället för smält eftersom då krävs det mindre mjöl i degen och det blir luftigare, saftigare bullar. Det andra är mängden kardemumma där jag tycker att man ska ha i så mycket man vågar, viktigt att man mortlar den själv också och inte förleds att använda mald.

Mycket kardemumma ska det vara!
Mycket kardemumma ska det vara!
Ett tips är också att ha i sockret på en gång när man ska lösa jästen i degspadet. Då behöver man knappt röra för att den ska lösa upp sig. När vi ändå är inne på degspad så skulle jag också säga att hellre ta kallare än varmare mjölk. För varm kan som bekant döda jästen, svalare innebär bara att det tar längre tid för degen att jäsa till sig. Det är bara av godo dock eftersom mer smaker kommer fram och eventuell jästbismak minskar. Arbeta degen ordentligt så att glutenet får fart. Man ska kunna dra ut degen till glansig, tunn ”platta” mellan fingrarna. Ju mer man jobbar degen desto mindre mjöl behövs dessutom och det ar vi ju resan konstaterat att det bara är av godo för det färdiga resultatet.

DSC00191
Till dubbel storlek ska degen jäsas så den blir luftig och fin och glutenet får jobba ordentligt
Sen är det bara att knåda degen lite och dela i två delar. Finns ingen anledning att göra fyra stycken plattor, enklare att göra tjugo bullar åt gången. Blir alla klara på plåten samtidigt också. Kavla ut den tunt så det blir många ”lager” med mycket fyllning i bullen.

Tunn ska den vara
Tunn ska den vara
Fyllningen får man som sagt inte snåla med. Tror jag använde 200g smör till en vanlig sats. Kanel ska man ha på rejält och just eftersom det kan vara uttorkande är det viktigt att inte ta för tunt med det. Jag brer alltid på smöret och sen sockrar och strör jag kanel över. Man kan ju blanda allt med smöret och det är säkert enklare, men så har jag aldrig gjort och gillar också att det är lite ojämnt med kanelmängd.

Så här ser min ut
Så här ser min ut
Så kommer vi till snurrorna nu då. Man kan ju göra vanliga bullar och bara rulla ihop degen på längden och skära och lägga i formar. Jag tycker dock att när man gör dem i snurror smakar hela bullen som mitten och det är ju den man alltid vill åt! Börja med att vika degen en tredjedel på längden och sen den sista tredjedelen över. Knip ihop längs med hela så inte fyllningen smiter ut där i alla fall.

Ni ser hur det är vikt
Ni ser hur det är vikt
Sen är det bara att skära remsor av alltihop. Jag delar i fyra först och sen fem av varje så de blir så jämna i storlek som möjligt.

Degskrapa är bra att skära med
Degskrapa är bra att skära med
Nu ska man tvinna alla remsorna ett par varv.

Tvinna
Tvinna
Och sen lägger man ändarna över varandra och därefter stoppar man in dem under bullen.

Lägg över varandra
Lägg över varandra

Före jäsning
Före jäsning
Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk. Om man vill kan man pensla dem med ägg innan de ska in i ugnen, men jag föredrar att pensla med sockerlösning när de kommit ut. Då är det lättare att göra dem veganska som bonus. Mjölkfritt margarin och till exempel sojamjölk får man så klart byta i degen då också.

Dags för ugnen
Dags för ugnen
När man inte penslar dem med ägg ser de lite tråkiga ut när man ska ta ut dem, men det är kortvarigt. Luras inte att låta dem stå inne för länge för att de inte har den gyllene färgen överallt. Ägget ger ju lite färg i sig självt.

Färdigbakta
Färdigbakta
Så är bullarna upphällda på ett galler och då penslar vi med sockerlösning. Bara att koka upp lika delar vatten och strösocker,  1  dl av varje kan nog vara lagom, och pensla. Glansiga och fina blir de och det är knappt man behöver göra mer nu, men varför inte lyxa med lite glasyr? Har inget recept utan blandar bara i lite vatten i en deciliter florsocker och ett par droppar flytande vanilj eller vaniljsocker eller vad man nu har. För variation kan man strö över socker över dem också.

Med vaniljglasyr
Med vaniljglasyr

Med strösocker på
Med strösocker på


Ingredienser:

 • 150 g smör
 • 5 dl mjölk
 • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
 • 1 dl strösocker
 • ½ tsk salt
 • mycket stött kardemumma
 • 800 g (ca 1,4 l )

4 reaktioner på ”Kanelsnurror – så gör man!

 1. Pingback: 2015, del 4 | kattdagis

 2. Pingback: Kanelbullebak med Arvid | kattdagis

 3. Pingback: Kanelbullens dag – kattdagis

 4. Pingback: Förutsägbarheten är total – kattdagis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s