Vi kör en saft till: Fläder och rabarber

Jag fick en påse frusna fläderblommor av grannen också. Oklart hur många klasar det var i, men standard brukar ju vara 20 st så jag gissade på det, men kände att det kunde vara bra att säkra upp lite och göra en blandning med rabarber. Denna gång var det mina egna så saften blev fint rödtonad i koncentrerad form. Matgeek är det som är grundkällan till receptet även denna gång, men i mitt recept är till exempel proportionerna ändrade en hel del, mest på grund av att min rabarberplanta inte är tillräckligt frodig. Saften blev sjukt god i alla fall (svagt blandad perfekt måltidsdryck också) och om jag bara får tag på mer rabarber och flädern hinner slå ut ordentligt innan bebisen ploppar så blir det minst en sats till!


Recept

Tid: 1 timme plus 1-2 dygns väntan

600 g rabarber

20 blomklasar fläder

2,5 citroner

30 g citronsyra

1,5 liter vatten

1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)

  • Skär rabarberna i mindre bitar. Lägg dem sen i en stor kastrull eller gryta.
  • Riv av skalet från citronerna med ett ciseleringsjärn/potatisskalare/rivjärn. Skiva citronerna och tillsätt dem samt citronsyran till rabarbern.
  • Skölj av flädern (om den är fryst har ju det redan gjorts) och lägg ner i bunken med rabarbern.
  • Koka upp vattnet och häll det över rabarbern.
  • Sätt på ett lock och ställ svalt minst 24 timmar, gärna 48.
  • Sila av. Eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klar. Annars funkar en vanlig sil.
  • Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
  • Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande.
  • Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.
  • Jag brukar fylla halvliters PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in. Då har man småflaskor att löpande ta fram under sommaren.

IMG_2878

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s