Rabarbersaft är kanske lite mer aktuellt tidsmässigt egentligen

Jag har ju kokat fyra liter rabarbersaft också. Ett utmärkt sätt att ta tillvara på stjälkarna om man har turen att ha förlänats med stora fina stånd. Mina rabarber är jättegoda, men av typen smala stjälkar som inte blir så långa. Perfekta att göra paj på, men det blir ett evigt plockande och skärande om man ska få till en rejäl sats saft. Så jag svängde inom Millan när jag skulle till verkstan och byta bromsbeläggen på nya bilen i onsdags.

Millan har monsterrabarber. Såna som man inte hinner plocka innan stjälkarna har blivit decimetertjocka stammar. 2,3 kg tror jag att jag fick med mig. Inte för att det syntes för ett ögonblick dock. Drömmer dock mer och mer om en extra frys i källaren så jag kan få plats att förvara mer bär och frukt och sånt. Tänker att det hade varit perfekt att till exempel ha färdigslantade rabarber till hösten att göra kräm på till Arvid när det är dags för mellanmål. Tyvärr står inte inköp av frys högst på prioritetslistan just nu så det får räcka med saft så länge.

Källan till receptet minns jag inte. Jo, nu har jag kollat upp och det matgeek igen.


Recept

  • 1.5 kg rabarber
  • 2 citroner
  • 30 g citronsyra
  • 2 liter vatten
  • 1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)
  1. Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg dem sen i en stor kastrull eller gryta.
  2. Skiva citronerna och tillsätt dem samt citronsyran till rabarbern. Jag brukar också riva av skalet med ciseleringsjärn (världens bästa pryl). Eftersom jag använder skalet är ekologiska citroner att föredra.
  3. Koka upp vattnet och häll det över rabarbern.
  4. Sätt på ett lock och ställ svalt minst 24 timmar.
  5. Sila av (det funkar alldeles utmärkt med en finmaskig sil, det behövs inget tygnät).
  6. Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
  7. Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande.
  8. Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.
  9. Jag brukar fylla halvliters PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in. Då har man småflaskor att löpande ta fram under sommaren. Tips är att vänta tills saften svalnar, annars krymper flaskorna medan man häller i saften..

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s