Vinbärssaft

Nu har ju inte vinbärssäsongen tagit fart än om man inte är av någon mycket underlig typ som gillar hårda, gröna kart. Dock fick jag en 10-15 liter av förra säsongens vinbär av grannen när hon hade frysrensning så jag passade på att koka saft redan nu. Vet man aldrig hur prioriterat det kommer att kännas när årets har mognat. Eftersom saften blir bra tänkte jag dela med mig av receptet jag utgår ifrån. Har för mig att jag tagit det av matgeek ursprungligen, men sen har det väl modifierats på vägen kan jag tänka mig.

Jag varierar receptet en del också. I somras hade jag till exempel i ett rejält gäng hallon, vilket blev övergott. Nu blandade jag röda och svarta vinbär, vilket också var en succé. Då hade jag ingen vanilj i dock. Svarta vinbär ger godare saft än röda tycker jag, men tillgången på dem är sämre i mitt hushåll. En sats jag gjorde nu hade björnbär och mosade jordgubbar jag hittade i frysen också, blev lite för sött för min smak egentligen. Ingen vanilj där heller. Den tredje omgången jag gjorde var på bara röda bär och de fick vanilj också. Den har jag inte smakat än, men utgår från att den blev bra. I alla tre satserna pressade jag i citron också för att liva upp lite.


Recept

2 l röda/vita vinbär
4 dl vatten
1 st vaniljstång
6 dl strösocker

1. Skölj bären. Lägg dem i en gryta och häll på vattnet. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i grytan. Lägg även ner själva vaniljstången. Koka upp och låt sedan koka på svag värme under lock cirka 10 minuter. Kläm bären mot grytans kant så att saften pressas ur.

2. Häll upp bärmassan i en silduk och låt den självrinna cirka 30 minuter. (Krama ur silduken i en separat kastrull och gör en fulsaft på den)

3. Skölj ur grytan och häll tillbaka saften i den. Tillsätt sockret och låt saften koka några minuter under omrörning så att sockret löser sig. Ta grytan från värmen och skumma noga.

4. Häll upp saften på halvliterspetflaskor och släng in i frysen så är det smidigt att plocka fram efterhand och man riskerar inte att den blir dålig.

En reaktion på ”Vinbärssaft

  1. Pingback: Blandad kompott – kattdagis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s