Vi skrev ett mail till MFF

Efter att MFF beslutat om endast en kort avstängning av Miiko Albornoz efter den fällande domen mot honom skrev vi flickor som brukar gå på match ihop i slutet av februari ett mail till MFF och uttryckte vår åsikt kring saken:

Hej,

Vi skriver till er för att uttrycka vår besvikelse över MFF:s hantering av spelare som numera dömts för sexualbrott. Dagens händelser med en naken kvinna på en födelsedagstårta förbättrar inte den bild vi har fått av klubben på senare tid.

Först vill vi säga att vi är mycket intresserade av fotboll och har långa intressen av MFF, detta sedan barnsben. I vuxen ålder har vi haft årskort de senaste säsongerna och missar sällan en match varken hemma eller borta. Vi har flera gånger gett barn i släkten i present att gå på match på stadion tillsammans, och presenter från mff-shopen till vänner och familjs barn har varit ofta förekommande.

Mot denna bakgrund är det med en känsla av saknad vi väljer att inte köpa årskort i år.

Anledningen till detta beslut är hur klubben har (låtit bli att) hantera att ha en spelare i truppen som är dömd för sexuellt utnyttjande av barn. Timeout under tiden rättsprocessen löpte var ett bra och i våra ögon självklart beslut. När spelaren sedermera döms för sexualbrott förloras denna vilja att markera mot ett oacceptabelt beteende. Att påföra spelaren ett matchförbud under två månader, dvs. till strax efter att allsvenskan börjat, kan inte uppfattas som annat än ett tandlöst agerande. Samtidigt får spelaren träna med laget och frågan problematiseras inte på djupet. De uttalanden som gjordes när spelaren snart efter att ha dömts åter tränar med laget visar inte – i vart fall inte så som dessa återgetts i media – på någon insikt i den problematik som finns i att ha en spelare i laget som är dömd för sexualbrott och vilka könsmaktsperspektiv
som ligger bakom detta, där man numera tyvärr starkt kan ifrågasätta MFF:s intresse av att förmedla en bild av att vara en klubb som har en värdegrund där genusperspektiv och kvinnosyn spelar någon som helst roll.

Som vi ser det är inte problemet att man som spelare i MFF:s A-lag blir en lokalkändis vilket kan vara svårt att hantera eller att något sprids snabbt om man lägger ut det på instagram. Problemet är att handlingarna görs, att det verkar finnas en tillåtande kultur inom klubben att ha en nedlåtande kvinnosyn, och att man inte problematiserar grundproblemen som en mans sexualbrott mot en ung kvinna innebär. Istället välkomnas spelaren tillbaka med uttryck om saknad under den jobbiga tid han har haft. Här saknas tyvärr klubbens agerande i att göra en markering och att visa insikt i den problematik som finns i att man som klubb, varumärke, stadens fotbollslag, förebilder för ungdomar, inte markerar tydligt och klart, på ett sätt som är märkbart för inblandade och för utomstående, att det inte är godtagbart att som vuxen man ha samlag med en 14årig flicka och att
det finns ett maktperspektiv i detta agerande. Att låta personer dömda för sexualbrott spela i MFF:s A-lag i nära förestående framtid verkar inte rimligt med tanke på det sociala ansvar som vi hoppas finns i en klubb som MFF.

Det är många med oss som starkt ifrågasätter klubbens avsaknad av en tydlig markering i denna fråga. Vänner som är inbitna MFF:are uttrycker att de inte vill se en sexbrottsdömd man spela i himmelsblå tröja igen. För egen del handlar det om en uppoffring att inte gå på match framöver. Samtidigt är det så att vi inte kan stå på stadion och heja på ett lag där klubben inte markerar mot mäns sexualbrott mot kvinnor.

Så, tills attitydförändring och markering mot en unken kvinnosyn visas, kommer vi inte att gå på match. Inte heller kommer vi – som vi gjort tidigare – uppmuntra andra att göra det. Tyvärr, vill vi mena. Vi hoppas på en förbättring från klubben!

7 reaktioner på ”Vi skrev ett mail till MFF

 1. Björn

  Måste säga att jag förstår din poäng, och jag tycker så klart också att sexuellt utnyttjande av barn är vidrigt.

  Men, frågan är hur långt samhället, företag, vänner etc. ska straffa personen. Han är trots allt dömd i domstol nu (väl?) och får ta sitt straff. Jag tycker generellt sett inte att man ska straffas mer än vad man faktiskt blir dömd till.

  Du vill se en längre avstängning? Hur lång vore rimlig? Ska han någonsin få spela fotboll igen? Ska ICA följa exemplet och bannlysa honom från deras mataffärer? Hans hyresvärd kanske också ska markera och vräka honom?

  Jag hoppas att du förstår min poäng, och jag tycker att om man tycker att han kommer för lindrigt undan ska man istället sätta press på lagstiftarna här i landet. Kanske hade ett fängelsestraff varit på sin plats? Jag vet inte.

  Väl mött!

 2. Anonym

  Jag tänker inte heller försvara hans agerande och man kan undra hur smart killen är som sätter sig i denna sits med tanke på att han är en offentlig person.

  Det ska dock tilläggas att han döms för sexuellt utnyttjande av barn eftersom lagen är formulerad på detta vis. Detta gör att det låter fruktansvärt vidrigt. Men faktum är att tjejen ser ut att vara i 20-års åldern och i detta fall har det inte heller handlat om ett utnyttjande då de haft en relation. Det var inte tjejen som anmälde honom och i samband med åtalet så lade hon också ut ett brustet hjärta på sin facebook sida.

  Jag vill inte försvara Miiko men jag tycker också att rapporteringen är väldigt vinklad. Har någon frågat tjejen vad hon tycker?

  Och som föregående svar: Han har fått sitt straff och får sona sitt brott. Trots detta kommer han alltid bli förknippad med detta. Räcker inte det? Men med er medeltids-syn på hur man bör bestraffa människor även utanför lagens ramar så gör det inte mig något om ni väljer att stanna hemma under kommande matcher!

 3. Jag håller med om att det är en komplicerad sak, men nu ska vi inte blanda ihop frågorna. I vårt brev till MFF talar vi inte om straff av Albornoz från klubbens sida utan om dess sociala ansvar. MFF är en inflytelserik förening som vill förmedla en god värdegrund till sina unga fans som främst består av unga killar. Det är där vi ser den största problematiken, att genom att se handlingen som utagerad visas en tillåtande hållning gentemot dessa. Vi anser det viktigt att MFF står upp för en god kvinnosyn. För den som varit på ståplats är det tydligt att det är något som saknas hos stora delar av fanbasen. LDB FC blev utbuade av stora delar av klacken när de firade sitt guld. Som kvinna får man regelbundet höra att ”kvinnor inte har på/med fotboll att göra”. Man ses också som en idiot om man protesterar mot sexistiska rop som ”hora” eller ”fitta”. Den positiva läktarkulturen handlar inte från MFF:s sida om att minska sexism. Det är därför inte individen det handlar om i den här frågan utan kollektivet.

  Hur klubben ska agera är en komplicerad fråga, men personligen tycker jag att det ger underliga signaler när han är avstängd precis lagom till att han behövs i laget, det vill säga knappt någon markering alls. Han har ett långt kontrakt och MFF hoppas säkerligen på att tjäna pengar på honom och är inte beredda att ta den ekonomiska misskalkyleringen det skulle innebära att sälja honom nu. Intrycket som ges är att det sportsliga och ekonomin går flera steg före det sociala ansvaret och det är synd och ger som sagt en tråkig signal till alla unga fans som ser upp till MFF.

  Att diskutera hur flickan ser ut har inte med saken att göra – Albornoz har medgett att han visste hur gammal hon var. Utseende tas i princip bara upp när det handlar om brott mot kvinnor, i synnerhet sexualbrott. För att dra det till sin spets skulle ingen komma på tanken att ge en ung man ett lägre straff för t ex misshandel för att han såg yngre ut.

  För övrigt har Albornoz inte sonat sitt brott utan har villkorlig dom i två år, dvs till 2015.

  1. Anonym

   Har aldrig sagt att han fått sona sitt brott. Skrev att han FÅR sona…

   Och du säger emot dig själv fullständigt. Du säger att ni i ert brev inte talar om ett straff av Albornoz, samtidigt ifrågasätter du varför han inte blev avstängd längre? Så jo, ni talar om ett straff av Albornoz.

   Hur en längre avstängning uppfyller någon som helst funktion förstår jag verkligen inte. Det känns inte som det behövs, alla förstår väl att MFF inte uppmuntrar eller försvarar pedofili.

   Jag vet inte riktigt vad ni vill åstadkomma med ert brev. Ska man i högtalarna på varje match proklamera att man är för jämlikhet och mot diskriminering? Trycka affischer om allas lika värde? Detta är en fotbollsklubb, inte ett politiskt parti.

   Så snälla berätta vad ni vill att klubben rent praktiskt ska göra istället för att ordbajsa om moral, etik, socialt ansvar osv. Och det är alltså inte en längre avstängning på Albornoz som är svaret.

 4. Pingback: Guld är en himmelsblå metall! | kattdagis

 5. Pingback: Årskrönika var det, halvårsvis får duga | kattdagis

 6. Pingback: Barn ska behandlas som barn eftersom de är barn | kattdagis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s